2018-01-21 10:51:17• hírek • Szatmár.ro

Lemaradtál a Tánckánonról? Mutatjuk, milyen volt

Január huszadikán hivatalosan is kezdetét vette a tizenkettedik alkalommal megszervezett Magyar Kultúra Hete.

Az egész hetes programsorozat megnyitóján a Magyar Állami Népi Együttes kápráztatta el a közönséget Tánckánon - Hommage á Kodály Zoltán címá előadásával. Ha lemaradtál volna, most videóban mutatjuk meg, milyen volt.

 

 

A Magyar Állami Népi Együttes produkciójában, melyhez a kodályi életmű szolgál hivatkozási alapul, a korábban színpadra állított műsorokhoz hasonlóan a hagyomány radikális elevenséggel jelenik meg, jelenkorunk kortárs megnyilvánulásaival szimbiózisban. Egy képzeletbeli közösség életének apró mozzanataiból bontakozik ki a történet, melynek zenei keretét Kodály Zoltán (és kortársa, Bartók Béla) kompozíciói, illetve a zeneszerző által gyűjtött népdalok alkotják. A jelenetek során emberi kapcsolatok kialakulását, azok elvesztését, örömöket és bánatokat, valamint a mindennapok és ünnepek rituáléit követhetjük nyomon. Gazdagon árnyalt, lírai-asszociatív képek, színpadi történések, a tér és az idősíkok játékosan változó spektrumán keresztül jutunk el a végkifejletig: az emberi lét, az élet diadalának katartikus kinyilatkoztatásáig.


A Tánckánonban olyan ismert és népszerű Kodály-művek idéződnek fel, mint a Háry János, a Hét zongoradarab (Op. 11), a Kilenc zongoradarab (Op. 3) vagy az Esti dal. Zeneszerzők: Bartók Béla, Kodály Zoltán, Kelemen László, Pál Eszter, Pál István Szalonna, Pál Lajos. Koreográfusok: Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Mihályi Gábor, OrzaCalin. Jelmeztervező: Szűcs Edit. Látványtervező: Molnár Zsuzsa. Videoanimáció: Soós Andrea. Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor. Előadja: a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara.


Ha kiváncsi vagy az elkövetkező napok programjára, kövesd figyelemmel a Szatmár.ro oldalát, hiszen folyamatosan beszámolunk az közelgő eseményekről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: